Tunturikerho Kumpen vaellus Haltille

9.8. 15.8.2003

9.8. Ajoimme Jorman kanssa Susi-Kyröstä Muonioon, jonne jäin odottelemaan kumpelaisia, jotka olivat tulossa bussilla Joensuusta ja Nurmeksesta. Jorma lähti Joensuuta kohti. Monen tunnin odottelun jälkeen n. klo 17 pääsin kumpelaisten kyytiin ja Kilpisjärven hotellille saavuimme noin klo 19. Pakkasimme tavarat rinkkaan ja rinkat selkään ja painuimme taipaleelle komeassa säässä. Majoituimme noin kolmen kilometrin päähän Tsahkaljärven lähettyville. Retkellämme oli yhteensä 14 henkilöä.

10.8. Taapersimme Saarijärven kämpän kautta Kuornarjohkan kämpälle mainiossa kesäsäässä.Itikoista ei ollut tietoakaan. Matkalla tuli useita retkeläisiä vastaan. Eräs vaeltaja herätti erityistä kunnioitusta. Hän oli sokea. Ei hän tietysti yksin kulkenut, mutta kuitenkin onhan se hankalaa epätasaisessa ja kivisessä maastossa toisen opastuksellakin liikkua .Purossa oli illalla hyvä huuhtoa hiet pinnasta. Matkaa noin 16 km.

11.8.Hyvässä säässä tulimme myös hyvissä ajoin Meekolle. Illan kuluessa kiipesimme Siirin, Pentin ja Reijon kanssa Saivaaralla katsomassa UKK:n muistolaattaa. Pentin kanssa kiipesimme etupuolelta hiukan liian vaikeasta paikasta. Siinä olisi voinut pudotakin aika pahasti. En löytänyt sitä varsinaista nousureittiä, vaikka olin siitä joskus aikaisemminkin noussut. Hyvin kuitenkin selvisimme. 9+4 km.

12.8. Yöllä satoi, mutta aamulla sade lakkasi. Kompuroin heti ensimmäisessä puron ylityksessä. Kastuin aika pahasti, mutta kun sää parani, niin vaatteet kuivuivat hyvin päällä. Saavuimme 9 kilometrin patikoinnin jälkeen Pihtsuskönkään kautta kämpälle. 9 km.

13.8. Sumuisena aamuna sitten läksimme nousemaan kohti Haltia. Neljä naista jäi kämpälle lepäilemään ja siivoilemaan. Huipulta ei nähnyt mitään maisemia. 17 km.

14.8. Aamulla oli ohjelmassa Pihtsusjoen ylitys. Se veikin jonkin aikaa, sillä joessa oli yllättävän paljon vettä ja ylityskohtaa joutui hakemaan. Selvittiin kuitenkin. Riimmajärven tuvalla suoritimme ruokatankkauksen ja jatkoimme sitten Lossun maisemiin. Olin tämän viimeisen veallusyön kämpässä. Muut yöt olin Penan ja Reijon kanssa teltassa. 15 km.

15.8.Aamulla oli sitten poroaidan ylitys/alitus ja pääsimme Norjan puolelle, mistä jatkoimme lähelle Helliskogenia maantielle. Esko ja Martti hakivat Kilpisjärveltä linja-auton ja parin tunnin kuluttua tielle saapumisesta leiriydyimme Kilpisjärven rantaan. Auton haku onnistui mainiosti, sillä tapasin Pihtsusjärvellä pari nuorta miestä, jotka olivat jättäneet autonsa juuri Helliskugenin tielle ja heillä oli aikomus lopettaa vaellus Kilpisjärven hotellille. He antoivat auton avaimet Eskolle ja niin operaatio onnistui mukavasti. Yön nukuin linja-auton käytävällä. Osa porukasta vuokrasi mökin.

16.8. Ajoimme Nurmeksen kautta Joensuuhun, jonne saavuimme n. klo 22:n jälkeen.

Haltin vaelluksella oli suurin osa ensikertalaisia. Joku oli käynyt maisemissa talvella. Haltille, Haltille, Haltille vaan laulu raikui aina sopivissa kohdissa. Kiitoksia kumpelaisille hauskasta retkestä!

Tapani                                                                                                                 Alkuun